4-Takt tips

4-Takt motoren hebben 1 zuiger welke op en neer gaat, brandstof samenperst, ontvlamt en vervolgens de reststoffen uitstoot. Het verschil met een 2-takt motor zit hem in de manier waarop de brandstof verbrandt wordt. Een 4-takt motor heeft twee extra cilinderslagen ten opzichte van een 2-takt motor. In een 4-takt motor bestaat de verbranding uit vier zuigerslagen. De inlaatslag, de compressieslag, de verbrandingsslag en de uitlaatslag. Als eerste gaat de zuiger omlaag en wordt er vers brandstofmengsel de cilinder ingezogen (inlaatslag). Hierna gaat de zuiger omhoog en wordt dit mengsel samengeperst (compressieslag). Dit mengsel wordt vervolgens tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie (verbrandingsslag), wat ervoor zorgt dat de zuiger met grote snelheid naar beneden klapt. Hierna komt de zuiger weer omhoog en drukt deze de uitlaatgassen de uitlaat uit (uitlaatslag). In tegenstelling tot 2-takt worden eerst de uitlaatgassen uitgestoten en wordt er pas bij de volgende slag een nieuw brandstofmengsel de cilinder ingezogen.

Op deze manier wordt de brandstof op een efficiëntere en schonere manier verbrand. Er gaat geen onverbrande benzine mee de uitlaat uit, en het brandstofmengsel wat tot ontploffing gebracht wordt zal weinig tot geen uitlaatgassen meer bevatten.MM4
is een uniek gepatenteerd oliesmeersysteem van Makita.

Welke brandstof is geschikt?

Alle Makita brandstof aangedreven tuinmachines met 4-takt motoren werken op loodvrije benzine EURO-95. Makita heeft onder andere combisystemen, grasmaaiers, heggenscharen, generatoren, trimmers, bosmaaiers, bladblazers, centrifugaalpompen en motordoorslijpers in een 4-takt uitvoering. Naast de normale EURO-95 wordt er steeds meer alkylaat 4-takt brandstof gebruikt. In normale EURO-95 zitten namelijk giftige stoffen die bij de verbanding vrijkomen. Wist je dat na één uur grasmaaien met normale benzine de uitstoot van de giftige stof benzeen gelijk is aan ongeveer 100 uur grasmaaien met alkylaatbenzine?

Alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor jou en jouw omgeving, maar ook voor jouw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt ervoor dat deze altijd start. Je kunt alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer je jouw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor je in het voorjaar weer probleemloos aan de slag kunt!

Welke olie heeft mijn tuinmachine nodig?

De Makita tuinmachines beschikken over een “volwaardige”4-takt motor, wat betekend dat er een apart oliecarter aanwezig is. De olie in dit carter wordt gebruikt om alle draaiende delen te smeren. Daar de olie in een apart carter zit, verbrand deze dus niet met de brandstof, maar kan voor een geruime tijd hergebruikt worden. Na verloop van tijd zal de smerende werking minder worden en dient men de olie te wisselen tijdens de onderhoudsbeurt. De olie die voor de door Makita gevoerde 4-takt motoren kan worden gebruikt dienen te voldoen aan de specificaties van een 15W40 of SAE30 type. Makita heeft in haar accessoire pakket deze olie in makkelijke verpakkingen beschikbaar, van 80 ml tot 0,6 liter voor de meeste tuinmachine motoren.

Wanneer vervang ik de olie van mijn tuinmachine?

In zijn algemeenheid wordt aangeraden om de olie te vervangen na elke 40 werkuren. Het vervangen van de olie kan je het beste doen wanneer de motor even een paar minuten warm heeft gedraaid. De olie is dan goed vloeibaar en is gemakkelijk af te tappen. Bij jouw dealer zijn hiervoor setjes beschikbaar die het verversen mogelijk maken voor bijna iedereen. Natuurlijk kan je de machine één of twee keer per jaar naar een specialist brengen die de machine geheel voor je nakijkt en ervoor zorgt dat hij moeiteloos werkt.

Milieuvriendelijkste oplossing

Aspen 4 in de meest hoogwaardige kwaliteit benzine die momenteel technisch gezien haalbaar is.
Aspen benzine is namelijk een speciale alkylaatbenzine. Het bevat vrijwel geen voor de mens schadelijke stoffen, zoals benzeem, tolueen en zwavel. Hierdoor zijn zowel brandstofdampen als uitlaatgassen beduidend minder schadelijk. Daarnaast loopt de machine beter doordat deze inwendig veel minder vervuild raakt. Er is namelijk veel minder koolvorming. Dat bespaart dus op de langere termijn onderhoudskosten, gezondheid en het milieu. De combinatie van Makita 4-takt machine met Aspen 4 brandstof is de meest milieuvriendelijke oplossing binnen de brandstof aangedreven tuinmachines. Makita adviseert daarom het gebruik van Aspen.

Voordelen

Een 4-takt motor is zuiniger omdat er geen onverbrande brandstof uitgestoten wordt. Dit betekent ook dat de motor minder vervuilend is. Een ander voordeel van een 4-takt motor is dat hij door het lagere koppel een aangenamer geluid produceert en beter presteert bij lagere toeren. Op het gebied van kosten is de 4-takt motor ook een stuk voordeliger. In een 2-takt machine moet men als de machine door een werknemer gebruikt wordt alkylaatbrandstof gebruiken. Deze brandstof is vele malen duurder dan de euro 95 welke in een 4-takt machine gebruikt wordt. Voor de particuliere gebruiker, heeft 4-takt nog steeds het grote voordeel dat er niet gemengd hoeft te worden, waardoor vast lopers door verkeerd mengen voorkomen zullen worden.

De voordelen van een 4-takt MM4 machine ten opzichte van een 2-takt machine netjes op een rijtje:

  • Zuiniger
  • Schoner
  • Aangenaam geluid
  • Minder kosten
  • Betere prestaties bij lagere toeren
  • Geen mengsmering
  • Kan op zijn kop gebruikt worden