De Lithium-ion accu

Lithium is het lichtste metaal op aarde. Het heeft een dichtheid van slechts de helft van die van water en omdat het zo reactief en zacht is, kan het niet als constructiemetaal gebruikt worden. Dit metaal is echter wel uitermate geschikt voor accu's.

 

Voordelen Lithium-ion
Door gebruik te maken van Lithium-ion accu's, zijn de machines voelbaar lichter geworden. Naast het lage gewicht hebben de accu's geen geheugen effect en mogen dus altijd worden bijgeladen. Sterker nog, het bijladen is zelfs aan te raden, omdat tijdens het laadproces de accu's nog eens extra worden gekoeld. Li-ion is ook zeer robuust. De cellen in de accu zijn opgesloten in een celhouder die in de behuizing hangt. Dit zorgt voor een verend effect. Het kan dus beter tegen een stootje. Het voor een langere tijd wegleggen van een Lithium-ion accu is door de lage zelfontlading ook geen probleem. Ten slotte zijn er meer contactpunten op een Li-ion accu. Om het vermogen goed naar de machine over te brengen zijn er 16 contactpunten aangebracht. Dat garandeert zelfs met extreme omstandigheden met bijvoorbeeld stof en trillingen, een goed contact. Lees meer over de individuele voordelen van Lithium-ion hieronder:

40% lichter
De individuele Lithium-ion cellen hebben per stuk meer vermogen. Daardoor zijn er dus minder cellen nodig om de gewenste volt en ampère-uur te bereiken. Het resultaat: een 40% gewichtsbesparing.

Voorbeeld:
NiMH 18 V / 2,8 Ah = 15 cellen van 1,2 V / 2,8 Ah
Li-ion 18 V / 5,0 Ah = 10 cellen van 3,6 V / 2,5 Ah

 

 

 

Zeer robuust
De cellen in de accu zijn opgesloten in een celhouder die in de behuizing hangt. Dit zorgt voor een verend effect. Tussen de cellen en de celhouder is schokabsorberend rubber geplaatst. De behuizing is van polycarbonaat en kan dus tegen een stootje.

 

 

 

Luchtgekoeld
De accu is dusdanig geconstrueerd dat de koellucht van de oplader via een tunnel alle cellen koelt. Door middel van luchtkoeling wordt de levensduur van de cellen verlengd.

 

 

 

Geen geheugeneffect
Door toevoeging van Lithium heeft de accu geen geheugen effect. De accu kan ten alle tijden opgeladen worden ongeacht de situatie. Tussentijds opladen wordt zelfs aangeraden, de accu wordt immers in de oplader nog eens extra gekoeld.

Let op! Nooit een volle accu op de lader plaatsen. Daardoor wordt de accu overladen en kan onherstelbare schade ontstaan.

 

 


Lage zelfontlading
Het voor een langere tijd wegleggen van een Li-ion accu is door de bijzonder lage zelfontlading geen probleem. Laad de accu wel ieder half jaar een keer op als je deze een lange tijd niet gebruikt.

 

 

 

Multi contacten
Om het vermogen (de gevraagde stroom) goed naar de machine over te brengen zijn er 16 contactpunten aangebracht. Dat garandeert zelfs met extreme omstandigheden met bijv. stof en trillingen, een goed contact.

Let op! De accu maakt geen contact met de machine en lader als de contacten vuil zijn. Het rode en groene led van de lader knipperen om beurten als dit het geval is.