Welke kettingzaagolie moet ik gebruiken?

De zaagketting van de elektrisch, accu of benzine aangedreven kettingzaag heeft altijd voldoende smeerolie nodig om de zaagketting te smeren en te koelen. Het smeren met de juiste kettingolie voorkomt extreme slijtage. Verkeerde olie verhoogt de kans op slijtage en verbranding van  geleider en ketting. Het is daarom belangrijk dat je altijd werkt met “echte” kettingolie. Echte kettingolie heeft een zeer plakkende eigenschap, waardoor de oliedruppels zich hechten aan de kettingschakel. Hierdoor wordt de gehele geleider gesmeerd.

Als je het oliereservoir vult zorg er dan voor dat de opening rond de vul opening van de olietankje schoon is. Als er vuil, zaagsel etc. mee naar binnen gaat kan het zijn dat de oliepomp minder gaat functioneren totdat deze helemaal stopt. Bij sommige modellen kettingzagen is de hoeveelheid kettingolie te regelen via een stelschroef. Maak regelmatig het zaagblad schoon, en controleer de olietoevoerkanaaltjes. Smeer indien nodig het neuswiel ook regelmatig extra.

Er zijn verschillende soorten kettingzaagolie verkrijgbaar, namelijk biologische- en minerale kettingolie. Deze zijn beschikbaar in verpakkingen van 1 en 5 liter. Zaagt u maar een paar keer per jaar, koop dan niet teveel olie tegelijk.

 

HOUDBAARHEID

Kettingzaagolie is maar beperkt houdbaar. De Makita kettingzaagoliën zijn 60 maanden houdbaar vanaf de vuldatum. De vuldatum staat duidelijk op de verpakking vermeld, bijvoorbeeld 2014-11. BIOTOP is biologische olie, deze vertoont na verloop van tijd vlokken. Deze vlokvorming kan zorgen voor verstopping van het oliekanaal. We adviseren dan ook om de kettingzaag regelmatig te gebruiken. Wanneer de zaag voor langere tijd wordt opgeborgen adviseren we om de BIOTOP olie uit de machine te halen. De minerale variant kun je langer in de machine laten zitten, omdat deze géén vlokvorming vertoont. 

BIOLOGISCH AFBREEKBAAR

 

Deze BIOTOP olie is special ontwikkeld om de kettingzaag te smeren, waardoor deze niet vastloopt of breekt. De olie heeft een zeer groot hechtend vermogen, zodat wegslingeren door de omtreksnelheid van de ketting word voorkomen. De biologisch afbreekbare, milieuvriendelijke, op plantaardige olie gebaseerde kettingzaagolie wordt in korte tijd door het milieu afgebroken. Biologisch afbreekbare olie wordt niet aanbevolen bij sporadisch, <4x p/ jaar, gebruik van de kettingzaag.

MINERALE KETTINGOLIE

 

Makita minerale kettingzaagolie beschermt jouw machine optimaal tegen slijtage. Door zijn uitstekende eigenschappen is deze olie onder alle omstandigheden te gebruiken. Door de toegevoegde additieven blijft de werking gegarandeerd ook bij lage temperaturen en bij hoge kettingsnelheden. Makita minerale kettingzaagolie heeft géén last van vlokvorming, waardoor deze ook voor langere tijd in de machine bewaard kan worden.