Opberg tips

Er bestaat de mogelijkheid dat je bepaalde tuinmachines voor een lange tijd niet zal gebruiken. Zo staan de werkzaamheden in de tuin in de winter op een laag pitje en zal je bepaald tuingereedschap voor langere tijd op moeten slaan. Het is hierbij van belang dat je dit op een juiste manier doet omdat je anders problemen met de machine zal ondervinden als je hem weer nodig hebt. Lees hier opberg tips die ervoor zorgen dat na een lange tijd stil te hebben gelegen, je machines direct weer startklaar zijn.

Algemene opbergtips

Maak de machines goed schoon, verwijder al het vuil dat je ziet zitten met een harde borstel. Zorg ervoor dat je de machines gebruiksklaar opbergt. Zo is het bij een grasmaaier belangrijk de onderkant van het maaidek grasvrij te maken. De grote plakken kun je gemakkelijk wegsteken met behulp van een plamuurmes, de rest borstel je weg met een staalborstel. Gebruik bij het schoonmaken van de machines bij voorkeur geen water. Mocht je zelf handig zijn dan kun je het slijpen van je kettingzaag en heggenschaar met het juiste gereedschap zelf doen. Zo kun je meteen met een scherpe zaag/schaar aan de slag als het voorjaar aanbreekt. Een heggenschaar kun je het beste aan de muur ophangen, zo kun je vervolgens de transportbescherming vol zetten met olie waardoor de messen niet gaan roesten en/of vastplakken. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist of dealer, hij kan kijken of er onderhoud nodig is en dit uitvoeren. Mocht je machines gebruiken met een waterreservoir vergeet deze dan niet af te gieten, dit voorkomt het kapotvriezen van de machine in de winter. Dek de machine goed af in een stofvrije, droge, vorstvrije ruimte. Het is af te raden om de machines buiten te bewaren in een opbergbox, aangezien dit niet genoeg bescherming tegen de elementen biedt.

Aanvullende tips voor het opbergen van je accu tuinmachines

Gebruik je een accu tuinmachine dan zijn er nog enkele specifieke handelingen nodig. Haal voordat je de machine opbergt de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines dan kun je ze in deze machines gebruiken. Maak je voor langere tijd geen gebruik meer van de accu’s berg ze dan op bij kamertemperatuur voor een langere levensduur. Zorg ook dat de accu’s volledig opgeladen zijn voor je ze opbergt.

Aanvullende tips voor het opbergen van je brandstof tuinmachines

Als je de brandstof aangedreven machines voor langere tijd wil opbergen is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Gebruik je Aspen dan kun je de machine zonder problemen voor langere tijd wegleggen. Gebruik je brandstof of mengsmering dan zal de benzine na 1,5 maand vergaan en gom achterlaten in de motor en tank. Dit zorgt voor startproblemen. Je hebt twee mogelijkheden om dit te voorkomen. De beste optie is om een toevoeging zoals bijvoorbeeld Fuel Fit in de tank te gieten welke het vergaan van de brandstof zal tegengaan. Een andere optie is om de tank te legen, dit kan doormiddel van de machine te laten draaien tot de brandstof op is, of doormiddel van het leeggieten van de tank. Het legen van de tank is niet aan te raden omdat hierdoor de membranen en de pakkingen kunnen uitdrogen. Houdt bij het opbergen van een bosmaaier, trimmer en combisysteem rekening met de oriëntatie van de machine. Deze machines mogen altijd horizontaal opgeslagen worden.

2-takt specifieke tips

Heb je een 2-takt machine dan mag je deze in elke positie ophangen/neerzetten.

4-takt specifieke tips

Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen en motordelen. Gaat het om een 25,4 cc of 33,5 cc Makita 4-takt bosmaaier, dan mag je deze niet met de motor naar boven opslaan, de motor moet bij deze machines op gelijke hoogte of onder de maaikop blijven. Wil je een 43 cc Makita 4-takt bosmaaier opslaan dan mag je deze niet met de motor naar beneden opbergen. De motor moet op gelijke hoogte of boven de maaikop blijven.

Aanvullende tips voor het opbergen van je elektrische tuinmachines

Bij een elektrische tuinmachine is het van belang dat het snoer van de machine en je verlengsnoer in orde zijn. Controleer voordat je de machine opbergt het snoer op breuken en scheuren. Constateer je dat het snoer aan je machine of je verlengsnoer breuken heeft, vervang deze dan. Zo werk je veilig en kom je niet voor verrassingen te staan als je de machine weer nodig hebt.