Tips voor dit seizoen, lente!

Tijdens de lente komt de tuin langzaamaan weer tot leven. Dit betekent dat ook het onkruid weer gaat groeien. Maar niet alleen het onkruid groeit, ook het gras, struikgewas en bomen zullen de groei inzetten. Hoogtijd dus om te beginnen met snoeien, maaien, verticuteren en eventueel gras zaaien en bemesten. Met de tips van Makita is uw tuin snel klaar voor de lente. Na het lezen van onze tips kan de lente echt van start gaan!

Lees hieronder onze uitebreide lentetips, inclusief onze tuinmachine aanbevelingen.

Lente tips:

Verwelkom de lente met deze tips van Makita!

In de lente beginnen de temperaturen weer te stijgen, dit betekent dat het gras weer zal gaan groeien. Een temperatuursom van boven de 180 graden is genoeg om het groeiproces van jouw gras op gang te brengen, wacht dus niet te lang met het klaarmaken van je gazon. Het is aan te raden om te beginnen met het maaien van het gazon. Een goede keuze is de DLM431 deze accu grasmaaier heeft namelijk een maaibreedte van 43 cm. Hierna is het belangrijk om te verticuteren, doe dit op zijn minst één keer per jaar.

Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag bestaande uit mos en dood gras uit het gazon wordt weggehaald. Hierdoor kunnen water, lucht en licht het gazon beter bereiken en zal het beter groeien en niet verstikken. Voor het verticuteren van gazons tot 350m2 is de UV3600 een zeer geschikte machine. Na het verticuteren kun je er ervoor kiezen om kale plekken in het gazon in te zaaien, het gazon te bemesten, het gazon te besproeien of om eventuele andere voedingstoffen aan het gazon toe te voegen. Ben je van plan een nieuw gazon aan te leggen, dan is dit ook de perfecte tijd van het jaar.

De kantjes van jouw gazon en andere plaatsen waar grasscheuten en ongewenst groen groeit, kun je het beste aanpakken met een trimmer of eventueel een bosmaaier voor de grote oppervlakten. Voor het precisiewerk heeft een trimmer de voorkeur, voor het grove werk een bosmaaier. Zo kun je bijvoorbeeld de slootkant rietvrij maken met een bosmaaier en gras rondom paaltjes weghalen met een trimmer, beide machines vullen elkaar goed aan. Voor kleine tuinen is de enkele 18 V DUR181 een mooie instapmachine, voor de grotere tuin is de 2x18 V DUR365 ideaal.

Als de periodes met vorst voorbij zijn kun je beginnen aan het snoeien van jouw tuin. Zorg ervoor dat zowel jouw snoeischaar bijvoorbeeld de DUP361 als jouw heggenschaar scherp zijn. Bot gereedschap is slecht voor de planten omdat er in de snijwond kans is op schimmels en andere ziektes. Heeft het snoeien met een snoer jouw voorkeur, dan is de UH4570 een goede keuze, deze is namelijk het beste getest door de consumentenbond in 2015. Heeft accu gereedschap jouw voorkeur, dan is de DUH523 een goede keuze.

Na het klaarmaken van jouw tuin is het natuurlijk ook belangrijk om er van te kunnen genieten op jouw terras. Het is dus ook zaak om het terras lente- en zomerklaar te maken. Repareer wanneer nodig jouw tuinmeubels en laat ze weer stralen door ze schoon te spuiten. De terrastegels kunt je schoon krijgen met behulp van een patiocleaner. De HW1300 is hierbij het perfecte hulpmiddel, deze wordt namelijk standaard geleverd met een patiocleaner.

Alles op orde? Het genieten kan beginnen!


Lente
Tijdens de lente komt de tuin langzaamaan weer tot leven. Dit betekent dat ook het onkruid weer gaat groeien, verwijder het met onze trimmers en bosmaaiers. Snoei afgestorven delen van planten en struiken. Maai en verticuteer het gazon, is de temperatuur boven de 10 graden, dan kun je gras zaaien. Vervolgens moet je dit regelmatig bemesten, ook gedurende de zomer.


Zomer
Heb je jouw onderhoud goed gedaan? Dan staat in de lente en zomer de tuin prachtig in bloei. Fruitbomen kun je tijdens de zomer nog gewoon snoeien. Hierdoor krijgen de vruchten meer zon en zullen ze beter rijpen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens warme en droge periodes de tuin regelmatig te sproeien.

 


Herfst
De herfst kan de tuin geweldig mooi maken, maar ruim de bladeren op voor de eerste regenbui. Dat doe je natuurlijk met een bladblazer van Makita. Die maakt van de tuin een mooi opgeruimd geheel. Snoei eventueel nog een keer voor de winter de hagen en verticuteer voor de winter het gazon.Winter
In de winter heb je bijna geen onderhoud van de tuin. De groei van planten staat namelijk stil. Echter is het wel belangrijk dat je voor de kou begint de tuin winterklaar maakt. Machine onderhoud in de winter: berg de grasmaaier goed op. Maar hoe? Dat lees je hier. Maak de machine goed schoon en verwijder grasresten in de behuizing. Alles wat je aan vuil ziet zitten, maak je schoon met een borstel. Gebruik liever geen water. Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen of motordelen. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist. Hij kan kijken of het mes geslepen moet worden en of er ander onderhoud nodig is. Berg daarna de grasmaaier op voor de winter, dek hem goed af in een stofvrije, droge ruimte. Is het een accugrasmaaier, haal de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines, prima. Gebruik je ze alleen voor de grasmaaier, berg ze dan op kamertemperatuur op voor een langere levensduur. Maak de heggenschaar goed schoon als je hem een tijd niet gebruikt. Vet de messen in.