DUB362Z

Tips voor dit seizoen, herfst

Nu de herfst is aangebroken zal het blad langzaam beginnen te vallen. Om je tuin netjes te houden is het belangrijk dat je het juiste gereedschap hebt. Een bladblazer om het blad op te ruimen, een grasmaaier om het blad op te zuigen, een hogedrukreiniger om alles schoon te houden en een verticuteermachine om het gazon winterklaar te maken.

Lees hieronder onze uitgebreide herfsttips, inclusief onze tuinmachine aanbevelingen. Of ga direct naar de bladblazer keuzehulp voor een bladblazer aanbeveling.

Herfst tips:

Verwelkom de herfst met deze tips van Makita.

Om het grasveld effectief bladvrij te houden is het zaak dat je de juiste machine voor de juiste taak gebruikt. Ligt het blad op een locatie dicht bij een stopcontact, kies dan voor een elektrische machine. De UB0801 en de UB0801V zijn hier bijvoorbeeld uitermate geschikte machines voor. Gaat het om kleine opruimwerkzaamheden kies dan een accu bladblazer. Voor losliggend materiaal is de DUB362Z met zijn grote luchtvolume geschikt, voor vastgeplakt materiaal is de DUB361Z met zijn krachtige luchtstroom een betere kandidaat. Moeten er meters gemaakt worden kies dan voor een benzine bladblazer. Als het om grote open vlaktes gaat dan is ruggedragen de beste keuze. Met de 4-takt EB7660TH blaas je gemakkelijk een heel park schoon op één tank benzine. Voor het precisiewerk zoals opruimwerkzaamheden tussen struiken of in perkjes is de 4-takt handgedragen BHX2501 een ideale keus. Doordat de bladblazer handgedragen is, kun je hem gemakkelijk manoeuvreren in de moeilijkst bereikbare plaatsen. Een andere mogelijkheid is om het blad op het gras the blazen en op te ruimen met een cirkelmaaier. Door de zuigende werking van deze machine wordt het blad opgezogen in de vangbak. Dit is mogelijk met de DLM431Z en dankzij zijn grote maaibreedte ben je snel klaar, ook hoef je de vangbak niet vaak te legen door de capaciteit van 50 liter.

Nadat het grasveld bladvrij is gemaakt zal je het winterklaar moeten maken. Dit doe je door het gras eerst goed kort te maaien (het is mogelijk om dit in combinatie met het opvangen van het blad te doen). Als het gras goed kort is verticuteer je het één laatste keer. Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag bestaande uit mos en dood gras uit het gazon wordt weggehaald. Hierdoor kunnen water, lucht en licht het gazon beter bereiken en zal het beter groeien en niet verstikken. Voor kleine gazons is een verticuteerhark of de UV3200 geschikt, voor de grotere gazons (tot 350m2) is de UV3600 een zeer geschikte machine. Na het verticuteren kun je er ervoor kiezen om het gazon te bemesten of om eventuele andere voedingstoffen aan het gazon toe te voegen.

Doordat de herfst een natte modderige periode is worden het terras en de tuinmeubels erg snel vies. Om deze goed schoon te houden kun je ze afspoelen met de tuinslang. Voor het hardnekkige vuil is een hogedrukreiniger geschikt. Het schoonspuiten van het terras, voertuigen voor de winteropslag en de tuinmeubels is hiermee erg gemakkelijk. De terrastegels kun je gemakkelijk schoon krijgen met behulp van een patiocleaner, welke er voor zorgt dat het opspatten van vuil en water wordt tegengegaan. De HW1300 is hierbij het perfecte hulpmiddel, deze hogedrukspuit wordt namelijk standaard geleverd met een patiocleaner.

Helemaal klaar? De tuin gaat sterk de winter in.


Herfst
De herfst kan de tuin geweldig mooi maken, maar ruim de bladeren op voor de eerste regenbui. Dat doe je natuurlijk met een bladblazer van Makita. Die maakt van de tuin een mooi opgeruimd geheel. Snoei eventueel nog een keer voor de winter de hagen en verticuteer voor de winter het gazon.Winter
In de winter heb je bijna geen onderhoud van de tuin. De groei van planten staat namelijk stil. Echter is het wel belangrijk dat je voor de kou begint de tuin winterklaar maakt. Machine onderhoud in de winter: berg de grasmaaier goed op. Maar hoe? Dat lees je hier. Maak de machine goed schoon en verwijder grasresten in de behuizing. Alles wat je aan vuil ziet zitten, maak je schoon met een borstel. Gebruik liever geen water. Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen of motordelen. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist. Hij kan kijken of het mes geslepen moet worden en of er ander onderhoud nodig is. Berg daarna de grasmaaier op voor de winter, dek hem goed af in een stofvrije, droge ruimte. Is het een accugrasmaaier, haal de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines, prima. Gebruik je ze alleen voor de grasmaaier, berg ze dan op kamertemperatuur op voor een langere levensduur. Maak de heggenschaar goed schoon als je hem een tijd niet gebruikt. Vet de messen in. Lente
Tijdens de lente komt de tuin langzaamaan weer tot leven. Dit betekent dat ook het onkruid weer gaat groeien, verwijder het met onze trimmers en bosmaaiers. Snoei afgestorven delen van planten en struiken. Maai en verticuteer het gazon, is de temperatuur boven de 10 graden, dan kun je gras zaaien. Vervolgens moet je dit regelmatig bemesten, ook gedurende de zomer.


Zomer
Heb je jouw onderhoud goed gedaan? Dan staat in de lente en zomer de tuin prachtig in bloei. Fruitbomen kun je tijdens de zomer nog gewoon snoeien. Hierdoor krijgen de vruchten meer zon en zullen ze beter rijpen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens warme en droge periodes de tuin regelmatig te sproeien.