DUB362Z

Tips voor dit seizoen, winter

Ook in de winter is er genoeg te doen in de tuin. Aan het begin van de winter moeten de laatste handeling om de tuin winterklaar te maken worden gedaan. Door de winter heen zal er ook het nodige in de tuin gedaan moeten worden. Zo kun je kachelhout zagen, sneeuw opruimen en als de grond bevroren is de wilgen knotten.

Lees hieronder onze uitgebreide wintertips, inclusief onze tuinmachine aanbevelingen.

Winter tips:

Verwelkom de winter met deze tips van Makita.

Om goed voorbereid de koudste periode van het jaar in te gaan kun je aan het begin van de winter een goede voorraad kachelhout zagen. Al het snoeiafval met een acceptabele dikte zaag je met een kettingzaag met gemak tot kachelhout. Gebruik hierbij een stevige zaagbok en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een zaagbroek/schort, helm, bril, schoenen werkhandschoenen. Zaag je graag met snoer, dan is de UC4051A met zijn 40cm blad een ideale machine. Heeft accu je voorkeur, dan is de DUC353Z jouw keus. Deze 2x18V accu kettingzaag heeft de kracht van een 35cc kettingzaag. Wil je toch liever een echte 35cc kettingzaag, kies dan voor de EA3501S40B.

Een andere typische winterklus is het knotten van de wilgen. Je kunt het beste de wilgen knotten wanneer vorst ervoor gezorgd heeft dat de grond hard is. Een wilg kun je elk jaar knotten, maar er mag ook een langere periode tussen zitten. Het gereedschap dat je bij het knotten van een wilg gebruikt is afhankelijk van de dikte van de takken, en dus ook van wanneer hij voor het laatst gesnoeid is. Zijn de takken nog dun (33mm of kleiner) dan is deze klus goed te klaren met een accu snoeischaar zoals bijvoorbeeld de DUP361ZN. Zijn de takken dikker dan zal er een zaag aan te pas moeten komen. Je kan ervoor kiezen om een handzaag te gebruiken, maar wil je de klus sneller geklaard hebben dan is een kettingzaag aan te raden. Zo heb je met de DUC353Z accu kettingzaag in een handomdraai de wilgen geknot.

In de winter komt het vaak voor dat er een groot pak sneeuw valt. Een vaak terugkomende winterklus is dan ook het sneeuwvrij maken van stoepen, terrassen en paden. Je zou dit natuurlijk met een sneeuwschuif kunnen doen maar er zijn meer manieren om sneeuw te ruimen. Zo is het BR400MP bezem opzetstuk voor de Makita combisystemen een ideale hulp bij het sneeuwruimen. Dit opzetstuk past op de DUX60Z en de EX2650LH. Met deze rolborstel veeg je met gemak de dikke sneeuwlaag van je terras- of stoeptegels. De restjes kun je vervolgens met gemak wegblazen met de DUB362Z accu bladblazer, welke hier met zijn hoge luchtvolume uitermate geschikt voor is.

Er zijn ook een aantal machines die niet gebruikt zullen worden in de winter. Voor deze machines is belangrijk dat je ze netjes schoonmaakt en droog opbergt, zodat ze na de winter meteen gebruiksklaar zijn. Lees hier meer schoonmaak en opberg tips.

De winter goed doorgekomen? Laat de lente maar komen!

 


Winter
In de winter heb je bijna geen onderhoud van de tuin. De groei van planten staat namelijk stil. Echter is het wel belangrijk dat je voor de kou begint de tuin winterklaar maakt. Machine onderhoud in de winter: berg de grasmaaier goed op. Maar hoe? Dat lees je hier. Maak de machine goed schoon en verwijder grasresten in de behuizing. Alles wat je aan vuil ziet zitten, maak je schoon met een borstel. Gebruik liever geen water. Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen of motordelen. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist. Hij kan kijken of het mes geslepen moet worden en of er ander onderhoud nodig is. Berg daarna de grasmaaier op voor de winter, dek hem goed af in een stofvrije, droge ruimte. Is het een accugrasmaaier, haal de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines, prima. Gebruik je ze alleen voor de grasmaaier, berg ze dan op kamertemperatuur op voor een langere levensduur. Maak de heggenschaar goed schoon als je hem een tijd niet gebruikt. Vet de messen in. Lente
Tijdens de lente komt de tuin langzaamaan weer tot leven. Dit betekent dat ook het onkruid weer gaat groeien, verwijder het met onze trimmers en bosmaaiers. Snoei afgestorven delen van planten en struiken. Maai en verticuteer het gazon, is de temperatuur boven de 10 graden, dan kun je gras zaaien. Vervolgens moet je dit regelmatig bemesten, ook gedurende de zomer.


Zomer
Heb je jouw onderhoud goed gedaan? Dan staat in de lente en zomer de tuin prachtig in bloei. Fruitbomen kun je tijdens de zomer nog gewoon snoeien. Hierdoor krijgen de vruchten meer zon en zullen ze beter rijpen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens warme en droge periodes de tuin regelmatig te sproeien.

 


Herfst
De herfst kan de tuin geweldig mooi maken, maar ruim de bladeren op voor de eerste regenbui. Dat doe je natuurlijk met een bladblazer van Makita. Die maakt van de tuin een mooi opgeruimd geheel. Snoei eventueel nog een keer voor de winter de hagen en verticuteer voor de winter het gazon.