Tips voor dit seizoen, zomer

In de zomer begin je langzaam het resultaat van je inspanningen in de lente te zien. De bloemen beginnen te bloeien en het gras is vol en groen. Iedereen wil nu genieten van de tuin. Dit wil echter niet zeggen dat er geen onderhoud meer nodig is. Ook in de zomer blijft snoeien, maaien en sproeien een regelmatige terugkerende klus.

Lees hieronder onze uitgebreide zomertips, inclusief onze tuinmachine aanbevelingen.

Zomer tips:

Verwelkom de zomer met deze tips van Makita.

In de zomer is snoeien net als in de lente een belangrijke tuinklus. Het begin van de zomer is een goed moment om de laurier onder handen te nemen. Ook kunnen de beukenhaag, taxushaag en coniferen een knipbeurt gebruiken. Knip je deze hagen aan het begin van de zomer dan worden er aan het einde van de zomer nieuwe scheuten gevormd en kan je ze nog een keer knippen. Heeft snoeien met accu gereedschap jouw voorkeur, dan is de DUH523 een goede keuze. Heeft het snoeien met een snoer jouw voorkeur, dan is de UH4570 voor jou, deze is namelijk het beste getest door de consumentenbond in 2015.

De kantjes van jouw gazon en andere plaatsen waar grasscheuten en ongewenst groen groeit, kun je het beste aanpakken met een trimmer of eventueel een bosmaaier voor de grote oppervlakten of grover onkruid. Voor het precisiewerk heeft een trimmer de voorkeur, voor het grove werk een bosmaaier. Zo kun je bijvoorbeeld de slootkant rietvrij maken met een bosmaaier en gras rondom paaltjes weghalen met een trimmer, beide machines vullen elkaar goed aan. Voor kleine tuinen is de enkele 18 V trimmer DUR181 een mooie instapmachine, voor de grotere tuin is de 2x18 V bosmaaier DUR365 ideaal. Mocht je liever gebruik maken van een combisysteem dan zijn de brandstof aangedreven EX2650 en de accu aangedreven DUX60 interessante machines. De opzetstukken van deze machines zijn onderling uitwisselbaar tussen het benzine en accu model.

In de zomer groeit het gras hard en is het aan te raden minimaal één keer per week te maaien. Maai het gras in een droge periode niet te kort en besproei het. Dit voorkomt uitdroging en kale plekken. Een goede keuze is de DLM431, deze accu grasmaaier heeft namelijk een maaibreedte van 43 cm en dat schiet lekker op. De kantjes werk je bij met een grasschaar. Hiervoor is bijvoorbeeld de DUM604 een goed hulpmiddel. Deze grasschaar is licht, compact en om te bouwen naar een buxusschaar met een buxusschaar messenset.

In de zomer is het mogelijk dat het voor langere tijd droog is. Het is dan aan te raden om enkele dagen voor de droge periode de tuin goed te sproeien zodat er genoeg vocht in de grond zit. Mocht dit niet mogelijk zijn probeer dan tijdens de droogte na 16:00 uur te sproeien. De zon is dan niet meer op zijn sterkst. Dit vermindert de kans op het verbranden van het gras en de planten. Als de bladeren nat zijn en de zon er fel op schijnt kan het water als een vergrootglas werken en het blad verbanden. Als je tuin in de buurt ligt van een sloot of andere wateroppervlakte is er de mogelijkheid om dit water te gebruiken als sproeiwater met behulp van een centrifugaalpomp. Met de EW1060 pomp je eenvoudig water van een waterbron naar je besproeiapparatuur.

Vergeet niet tussen het klussen door te genieten van de tuin.


Zomer
Heb je jouw onderhoud goed gedaan? Dan staat in de lente en zomer de tuin prachtig in bloei. Fruitbomen kun je tijdens de zomer nog gewoon snoeien. Hierdoor krijgen de vruchten meer zon en zullen ze beter rijpen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens warme en droge periodes de tuin regelmatig te sproeien.

 


Herfst
De herfst kan de tuin geweldig mooi maken, maar ruim de bladeren op voor de eerste regenbui. Dat doe je natuurlijk met een bladblazer van Makita. Die maakt van de tuin een mooi opgeruimd geheel. Snoei eventueel nog een keer voor de winter de hagen en verticuteer voor de winter het gazon.Winter
In de winter heb je bijna geen onderhoud van de tuin. De groei van planten staat namelijk stil. Echter is het wel belangrijk dat je voor de kou begint de tuin winterklaar maakt. Machine onderhoud in de winter: berg de grasmaaier goed op. Maar hoe? Dat lees je hier. Maak de machine goed schoon en verwijder grasresten in de behuizing. Alles wat je aan vuil ziet zitten, maak je schoon met een borstel. Gebruik liever geen water. Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen of motordelen. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist. Hij kan kijken of het mes geslepen moet worden en of er ander onderhoud nodig is. Berg daarna de grasmaaier op voor de winter, dek hem goed af in een stofvrije, droge ruimte. Is het een accugrasmaaier, haal de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines, prima. Gebruik je ze alleen voor de grasmaaier, berg ze dan op kamertemperatuur op voor een langere levensduur. Maak de heggenschaar goed schoon als je hem een tijd niet gebruikt. Vet de messen in. Lente
Tijdens de lente komt de tuin langzaamaan weer tot leven. Dit betekent dat ook het onkruid weer gaat groeien, verwijder het met onze trimmers en bosmaaiers. Snoei afgestorven delen van planten en struiken. Maai en verticuteer het gazon, is de temperatuur boven de 10 graden, dan kun je gras zaaien. Vervolgens moet je dit regelmatig bemesten, ook gedurende de zomer.